Colostrum – pierwszy pokarm, najstarszy lek – część II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Colostrum – pierwszy pokarm, najstarszy lek – część II. Inne niż immunoglobuliny białka zawarte w siarze. Wpływ laktoferyny siarowej na metabolizm kości

Spośród właściwości fizykochemicznych siarę od mleka w znamienny sposób wyróżniają: ilość, koncentracja, a także aktywność zawartych w niej związków czynnych biologicznie. Poza szeroko omawianymi immunoglobulinami są wśród nich: enzymy, hormony, pochodne kwasów nukleinowych, poliamidy, pochodne aminokwasów, witaminy, makro- i mikroelementy. W poprzedniej części artykułu (WWP 6/2015, s. 99-101) najwięcej uwagi poświęcono immunoglobulinom i ich znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Zaznaczono przy tym, że układ trawienny jest tylko jednym z wielu beneficjentów czerpiących korzyść z podawania colostrum. Pomimo wysokiej koncentracji przyswajalność immunoglobulin jest ograniczona ze względu na rosnącą z każdą godziną życia noworodka szczelność bariery jelitowej. Dobroczynny wpływ siary na organizm, poza okresem noworodkowym, warunkowany jest dzięki składnikom innym niż immunoglobuliny, których znaczenie omówione zostanie w poniższym artykule.

Sucha masa siary pozyskanej z pierwszego doju po ocieleniu składa się w 60% z białka. W ogólnej puli białek 20% stanowią białka kazeinowe, a 80% – białka serwatkowe. Zarówno w mleku, jak i w siarze stwierdzono obecność 19 aminokwasów egzogennych (1).

Colostrum – białka zawarte w siarze

Kazeina

Kazeina produkowana przez pęcherzyki mlekotwórcze stanowi kompleks substancji białkowych zbudowany z czterech frakcji (α1, α2, β i κ). Wraz z fosforanami wapnia tworzy wielkocząsteczkowe kompleksy micelarne, zawierające aminokwasy egzogenne. Jest nie tylko źródłem [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy