Colostrum – pierwszy pokarm, najstarszy lek – część II. Inne niż immunoglobuliny białka zawarte w siarze. Wpływ laktoferyny siarowej na metabolizm kości
Streszczenie
Powszechnie znane są immunotropowe właściwości siary, które umożliwiły jej zastosowanie w prewencji i terapii chorób z grupy zaburzeń odporności, w tym schorzeń autoimmunologicznych i onkologicznych. Podstawowym białkowym składnikiem colostrum (siary) są immunoglobuliny. Jednak obok nich równorzędną rolę pod względem znaczenia dla organizmu odgrywa szereg innych protein. Zarówno ich koncentracja, jak i aktywność w siarze znacząco wyróżniają ją spośród pozostałych, naturalnych źródeł omawianych peptydów i białek.
Słowa kluczowe
siara bydlęca, białka serwatkowe i kazeinowe, laktoferyna, układ szkieletowy
Abstract
Immunotropic properties of colostrum are commonly known and allowed its use in the prevention and treatment of diseases from the group of immune disorders, including autoimmune disorders and cancer. The main proteins component of colostrum are immunoglobulins. But next to them are other proteins witch plays equal role in the organizm. Both the concentration and activity in colostrum significantly distinguishes it from other natural sources of these peptides and proteins.
Keywords
bovine colostrum, whey and casein proteins, lactoferrin, skeletal system
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!