Czynniki warunkujące powstawanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych psów
Mechanizm działania wysokich temperatur polega przede wszystkim na denaturacji białek oraz uszkodzeniu struktury kwasów nukleinowych (pęknięcie wiązań i rozdzielenie nici DNA). Należy zwrócić uwagę, że wrażliwość drobnoustrojów na wysokie temperatury w pewnym stopniu zależy także od środowiska, w którym się one znajdują. Stwierdzono, że enterowirusy wykazują większą oporność na wysokie temperatury w środowisku bogatym w monowalentne kationy sodu lub biwalentne kationy magnezu i wapnia (Noriega i in., 2013, Adaszek i in., 2015).
Ultradźwięki. Ultradźwięki to fale akustyczne o częstotliwości wyższej niż 16 kHz (tj. przekraczającej górny próg słyszalności dla człowieka) i niższej od 100 MHz (hiperdźwięk). Są z powodzeniem używane do dezynfekcji. Stosuje się je również do homogenizacji materiałów biologicznych (nadawania im jednolitej konsystencji). Jednak najważniejszą ich cechą jest to, że mogą selektywnie rozbijać określone substancje, np. kamienie nerkowe i żółciowe. Te właściwości ultradźwięków sprawiają, że można je wykorzystać do selektywnego niszczenia drobnoustrojów. Znalezienie odpowiedniej częstotliwości i mocy pozwalających rozrywać wyłącznie DNA i RNA może stać się niezwykle bezpiecznym i skutecznym środkiem w walce z drobnoustrojami. Należy zaznaczyć, że patogeny znajdujące się w zawiesinie tkankowej są bardziej odporne na mechaniczne uszkadzanie ze względu na gorszy dostęp tych czynników do drobnoustroju (Adaszek i in., 2015; Taheri, 2015).
Promieniowanie jonizujące. Promieniowanie jonizujące jest to promieniowanie korpuskularne lub elektromagnetyczne, które, oddziałując z materią, powoduje powstanie w niej jonów. Najczęściej spotykanymi rodzajami promieniowania jonizującego elektromagnetycznego są promieniowanie X i promieniowanie gamma. Promieniowanie korpuskularne to elektrony – promieniowanie beta, protony, neutrony, cząstki alfa.
Inaktywujące działanie promieniowania jonizującego w stosunku do drobnoustrojów ma związek ze zmianami genetycznymi, jakie jest w stanie wywołać ten czynnik fizyczny. Na przykład w obrębie cząstek wirusów poddanych działaniu promieniowania UV o długości fali 260 nm dochodzi do: uszkodzenia wiązań kowalencyjnych białek i kwasów nukleinowych, powstawania dimerów między zasadami nici DNA, krzyżowych wiązań między dwoma łańcuchami spirali kwasu oraz hydratacji wiązań pomiędzy zasadami pirymidynowymi. Niewątpliwie wirusy zawierające jednoniciowy kwas nukleinowy są bardziej podatne na uszkadzające działanie promieniowania jonizującego. Niemniej jednak następstwa działania tych czynników są jednakowe zarówno dla wirusów o jedno-, jak i dwuniciowych kwasach nukleinowych i przejawiają się zaburzeniami w replikacji oraz powstawaniem mutacji (Mayser i Pape, 1998; Adaszek i in., 2015).
Do czynników chemicznych należy pH – to ujemny dziesiętny logarytm stężenia jonów wodorowych w roztworze. pH=-log[H+], [H+]=10-pH, gdzie: [H+] – stężenie molowe jonów wodorowych. Znajomość wrażliwości poszczególnych patogenów na pH pozwala, w zależności od potrzeb, na stworzenie środowiska, w warunkach którego dojdzie do szybkiej ich inaktywacji, co jest wykorzystywane w dezynfekcji, np. laboratoriów, lub też na stworzenie warunków, w których przetrzymywany patogen zachowywałby stosunkowo długo swoją aktywność, np. w czasie transportu materiału biologicznego. Przykładem takiej sytuacji może być transport materiału pobranego od zwierząt z podejrzeniem pryszczycy. Od chorych osobników pobiera się w sposób jałowy płyn z pęcherzy, a następnie transportuje się do laboratorium w PBS o pH 7,2-7,6 (Dias i Sagardoy, 1998; Adaszek i in., 2015; Kanno i in., 2015).
Do pozostałych czynników chemicznych mających wpływ na stabilność drobnoustrojów w środowisku należy zaliczyć przede wszystkim enzymy i liczne związki chemiczne (alkohole, aldehydy, fenol, nadtlenek wodoru, związki czynne powierzchniowo). Wrażliwość na te dwie grupy czynników wynika z chemicznej budowy mikroorganizmów. Białka kapsydu lub otoczki wirusów mogą być rozkładane przez znajdujące się w środowisku proteazy (pepsyna, trypsyna). W wyniku tego dochodzi do uwolnienia kwasu nukleinowego. Wirusy z otoczką zawierającą w swoim składzie fosfolipidy są wrażliwe zarówno na działanie lipaz, uszkadzających struktury powierzchniowe, jak i rozpuszczalników tłuszczowych, takich jak chloroform i eter, powodujących fragmentację otoczki oraz etanolu i detergentów (siarczan dodecylu sodu – SDS). Inaktywująco w stosunku do wirusów działają także liczne środki utleniające (chloramina), alkilujące (β-propiolakton) oraz formaldehyd wykorzystywany w produkcji szczepionek, który inaktywuje wirusy, lecz nie zmienia ich właściwości antygenowych (do Amorim i in., 2004; Perez i in., 2008; Adaszek i in., 2015).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2845 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]