Patofizjologia uszkodzenia nerek i ich ochrona w cukrzycy

Wyszukaj w serwisie

Patofizjologia uszkodzenia nerek i ich ochrona w cukrzycy psów i kotów

Jednym z dwóch pośrednich patomechanizmów indukowanych przez hiperglikemię, a prowadzących do rozwoju cukrzycowej choroby nerek, jest nieenzymatyczna glikozylacja białek. Białka macierzy pozakomórkowej kłębuszka kontaktują się bezpośrednio z podwyższonymi stężeniami glukozy we krwi i podlegają procesowi glikacji. Wolny rozkład glikowanych białek, zwłaszcza tych o długim okresie półtrwania, powoduje powstanie późnych końcowych produktów glikozylacji (AGE-products). Produkty te powodują dalszą modyfikację właściwości białka oraz wiążą się ze specyficznymi receptorami na powierzchni komórek mezangialnych, endotelialnych i makrofagów w kłębuszkach nerkowych, pobudzając syntezę i wydzielanie wielu cytokin: interleukiny-1 (IL-1), czynnika martwicy guza (TNF-α). Cytokiny te indukują geny kontrolujące syntezę składowych macierzy pozakomórkowej i pobudzają komórki kłębuszka nerkowego do wytwarzania zwiększonych ilości kolagenu typu IV i lamininy, przyczyniając się do przerostu kłębuszków (6). Proces nieenzymatycznej glikacji białek może też przyczyniać się do zaburzeń hemodynamiki w mikrokrążeniu nerki i zwiększać przepuszczalność naczyń poprzez mechanizmy, które prowadzą do rozwoju wszystkich przewlekłych powikłań cukrzycy o typie mikroangiopatii. Drugim pośrednim patomechanizmem pobudzanym przez hiperglikemię, który może współdziałać w rozwoju cukrzycowej choroby nerek, jest aktywacja szlaku poliolowego przemiany glukozy, powodująca nagromadzenie sorbitolu i niedobór mioinozytolu w komórkach nerek. Zaburzenia te mogą przyczyniać się do zmniejszenia zawartości sodu wewnątrzkomórkowego i zmian reaktywności komórek. Wszystkie scharakteryzowane powyżej patomechanizmy uruchamiane przez hiperglikemię prowadzą do przerostu kłębuszków nerkowych, a także cewek nerkowych i zwiększenia objętości nerek we wczesnych stadiach cukrzycowej choroby nerek (2). Zmiany te nasilają się stopniowo, prowadząc do szkliwienia i włóknienia kłębuszków. Zmianom tym zapobiegamy, stosując preparat...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy