Hormony przewodu pokarmowego i ich rola w regulacji łaknienia
Hormony układu pokarmowego
W układzie pokarmowym zlokalizowano i scharakteryzowano więcej niż 40 peptydów o charakterze hormonalnym, działających na drodze: endokrynnej, neuroendokrynnej, parakrynnej lub intrakrynnej. Ze względu na ich rozległą syntezę, sekrecję i działanie podzielono je na kilka grup:
- gastrynową – zawierającą oprócz gastryn o zróżnicowanej liczebności aminokwasów (14, 17, 34) także cholecystokininy (CCK, zbudowane z 8, 33, 39, 58 aminokwasów);
- sekretynową – składającą się z sekretyny, glukagonu, wazoaktywnego peptydu jelitowego (VIP), GLP-1;
- polipeptydu trzustkowego (PP) – oprócz PP są w niej neuropeptyd Y (NPY) i peptyd YY (PYY);
- enkefalinową – enkefalina metioninowa (Met-enkefalina), enkefalina leucynowa (Leu-enkefalina);
- inne – w tej grupie wyróżnia się: somatostatynę (formy złożone z 14 i 28 aminokwasów), motylinę, bombezynę, grelinę.
Hormony przewodu pokarmowego są syntetyzowane i wydzielane z wyspecjalizowanych komórek endokrynnych rozmieszczonych na całej długości przewodu pokarmowego oraz w trzustce (tab. 1).

Wykazano, że peptydy przewodu pokarmowego, a także ich krótsze fragmenty są fizjologicznie aktywne, aczkolwiek czas ich biologicznego działania jest ściśle uzależniony od liczby [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii