Aspergillus spp. – saprofit czy jednak groźny patogen?
Grzyby należące do rodzaju Aspergillus spp. są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Podobnie jak inne grzyby pleśniowe są to saprofity, które rozkładają materię organiczną do związków prostych. Rodzaj Aspergillus spp. obejmuje ponad 250 gatunków grzybów, z czego tylko około 20 z nich uznanych jest jako potencjalne czynniki chorobotwórcze oportunistycznych zakażeń u ludzi i zwierząt. Grzyby te zasiedlają różne środowiska, są izolowane z gleby, roślin i powietrza. Nie mają one szczególnych wymagań do wzrostu, a ich masywnemu namnażaniu się sprzyjają duża wilgotność otoczenia oraz obfitość dostępnych składników odżywczych.
Aspergillus spp. to rodzaj grzybów z rzędu kropidlakowców. Kolonia grzyba zbudowana jest ze strzępek, od których prostopadle odchodzą charakterystyczne konidiofory – szczytowe strzępki grzybni. Są one nierozgałęzione, długie i zakończone główką, na której znajdują się komórki konidiotwórcze. Powstające na nich konidia oddzielają się, tworząc łańcuszki. Młoda grzybnia jest biała, z czasem przybiera kolor zarodników. W zależności od gatunku grzyba i warunków wzrostu kolonie mogą być czarne, brązowe, zielone lub żółte. Konidiofor wraz z główką i zarodnikami ma kształt kropidła (ryc. 1), stąd inna dla Aspergillus nazwa – kropidlak.
Grzyby te, oprócz możliwości wytwarzania węglowodanów, kwasu cytrynowego i innych kwasów, posiadają zdolność produkowania metabolitów wtórnych, zwanych mykotoksynami. W tab. 1 zostały przedstawione istotne toksyny produkowane przez rodzaj Aspergillus spp.
Toksyny grzybów pleśniowych, występujące w paszach i żywności, stanowią ogromne zagrożenie dla ludzi i zwierząt, powodując mykotoksykozy. Organizm zwierzęcy może metabolizować pewne ilości mykotoksyn i dopiero przekroczenie pewnych ich poziomów powoduje wystąpienie objawów chorobowych. Bardzo groźne są zatrucia przewlekłe spowodowane kumulowaniem się toksyn w organizmie zwierząt i ludzi przez wiele lat. W wyniku ich oddziaływania może dochodzić do uszkodzenia wybranych tkanek, a także do zatrucia całego organizmu. Dłuższe gromadzenie się w organizmie mykotoksyn może w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.
Aspergiloza
Aspergiloza obejmuje szeroki zakres jednostek chorobowych wywoływanych przez gatunki grzybów z rodzaju Aspergillus spp. Najczęstszą i najistotniejszą drogą zakażenia jest układ oddechowy. Dużo rzadziej dochodzi do zakażeń drogą pokarmową lub przez uszkodzoną skórę czy śluzówkę.
Oprócz toksyn kropidlaki produkują miliardy zarodników, które razem z wdychanym powietrzem są aspirowane do układu oddechowego ptaków i ssaków. Kontakt z nimi może doprowadzić do różnego rodzaju reakcji alergicznych, powierzchownych zakażeń skórnych, ograniczonych zakażeń inwazyjnych, zakażeń płucnych lub kolonizacji organizmu.
Zarodniki są łatwo inhalowane do układu oddechowego z racji tego, że są powszechne w otaczającym nas środowisku, bardzo małe (w przypadku A. fumigatus to wielkość 2,5-3,5 µm), łatwo przemieszczają się w powietrzu i mają zdolność do przetrwania w szerokim zakresie temperatur. W normalnych warunkach Aspergillus spp. może przebywać w drogach oddechowych, nie powodując objawów chorobowych. Przy zmniejszonej odporności dochodzi do rozprzestrzenienia się zakażenia, a objawy są specyficzne w zależności od: gatunku zwierzęcia, miejsca wniknięcia zarodników i statusu immunologicznego.
W dalszej części artykułu przedstawione zostały najczęściej występujące jednostki chorobowe wywołane przez Aspergillus spp. u psów i kotów. W celu zobrazowania powszechności zakażeń tym grzybem przedstawiono również zmiany chorobowe często występujące także u innych gatunków zwierząt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]