Alergia pokarmowa a potencjalne zafałszowania składu karm dla psów
Piśmiennictwo
Espiñeira M., Vieites J.M.: Detection of dog and cat traces in food, pet food and farm animal feed by real-time PCR. „European Food Research and Technology”, 2015, 241, 2, 233-238. Hołda K., Natonek-Wiśniewska M., Krzyścin P., Głogowski R.: Qualitative and quantitative detection of chicken deoxyribonucleic acid (DNA) in dry dog foods. „Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition”, 2018, 102, 37-42. Horvath-Ungerboeck C., Widmann K., Handl S.: Detection of DNA from undeclared animal species in commercial elimination diets for dogs using PCR. „Veterinary Dermatology”, 2017, 28, 4, 373-386. Kanakubo K., Fascetti A.J., Larsen J.A.: Determination of mammalian deoxyribonucleic acid (DNA) in commercial vegetarian and vegan diets for dogs and cats. „Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition”, 2017, 101, 1: 70-74. Maine I.R., Atterbury R., Chang K.C.: Investigation into the animal species contents of popular wet pet foods. „Acta Veterinaria Scandinavica”, 2015, 57, 1, 7. Mueller R.S., Olivry T., Prélaud P.: Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (2): common food allergen sources in dogs and cats. „BMC Veterinary Research”, 2016, 12, 1, 9. Mueller R.S., Unterer S.: Adverse food reactions: Pathogenesis, clinical signs, diagnosis and alternatives to elimination diets. „The Veterinary Journal”, 2018, 236, 89-95. Okuma T.A., Hellberg R.S.: Identification of meat species in pet foods using a real-time polymerase chain reaction (PCR) assay. „Food Control”, 2015, 50, 9-17. Olivry T., Mueller R.S.: Critically appraised topic on adverse food reactions of companion animals (5): discrepancies between ingredients and labeling in commercial pet foods. „BMC Veterinary Research”, 2018, 14, 1, 24. Parr J.M., Remillard R.L.: Common confounders of dietary elimination tri...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2855 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]