Alergia pokarmowa a potencjalne zafałszowania składu karm dla psów
Przegląd literatury naukowej wskazuje, że błędne oznaczenia karm są dosyć powszechne, nawet te oznaczone jako „hipoalergiczne” czy o unikalnych lub pojedynczych źródłach białka, które sugerowane są do użycia jako dieta eliminacyjna.
Producenci częściej dodają niewymienione składniki niż nie dodają zadeklarowanych na etykiecie. Najczęściej niezadeklarowanymi gatunkami są wieprzowina, kurczak i wołowina. Są to gatunki powszechnie ubijane w Europie do spożycia przez ludzi, zatem dostarczają największej ilości produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym są one tańsze od bardziej nietypowych gatunków. Względy ekonomiczne mogą być zatem powodem częstego wykrywania tych gatunków zwierząt jako zanieczyszczeń, co sugerują Okuma i Hellberg (8).
W przypadku śladowych kontaminacji, które są najprawdopodobniej wynikiem niecelowego zanieczyszczenia krzyżowego, dosyć trudne jest uniknięcie kontaktu z innymi surowcami podczas przechowywania, transportu i procesu produkcji. Niemniej jednak, możliwe jest wyprodukowanie karmy zgodnej z listą składników podaną na etykiecie (9, 13). Producenci są odpowiedzialni za utrzymanie odpowiedniej jakości produktu finalnego. Powinni zwrócić szczególną uwagę nie tylko na proces produkcji, podczas którego istnieje wysokie ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych, ale i na wybór oraz kontrolę dostawców surowców. Bardziej restrykcyjna kontrola jakości pozwoli zminimalizować, na ile to możliwe, obecność niepożądanych składników, a co za tym idzie − zwiększyć zaufanie konsumentów podczas wyboru karmy.
Podsumowanie
Szereg publikacji naukowych wskazuje, że suche karmy bytowe nie powinny być polecane do stosowania jako narzędzie diagnostyczne w testach eliminacyjnych. Uniknięcie obecności konkretnych składników może okazać się niemożliwe...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2855 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]