Mikotoksyny – stałe zagrożenie w hodowli bydła mlecznego - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Mikotoksyny – stałe zagrożenie w hodowli bydła mlecznego

Mikotoksyny są to wtórne metabolity grzybów z rodzaju Aspergillus, Fusarium i Penicillium, które infekują uprawy roślinne oraz trawy, a stanowią bezpośrednie zagrożenie zdrowia dla człowieka i innych kręgowców. Są to złożone związki niebiałkowe o bardzo małej masie cząsteczkowej. Związki te powstają zarówno w okresie wzrostu roślin, jak również w okresie przetwarzania i przechowywania surowców roślinnych. Obecność mikotoksyn w roślinach uprawowych i trawach oraz konsekwencje zdrowotne żywienia zwierząt paszami zanieczyszczonymi produktami metabolizmu grzybów stanowi problem ogólnoświatowy. Zróżnicowanie występowania mikotoksyn w roślinach jest w dużym stopniu uzależnione od warunków klimatycznych warunkujących wzrost grzybów. Również import pasz z różnych regionów świata stanowi nowe źródło i rozszerza możliwość zatrucia zwierząt. Dotychczas wyszczególniono ponad 18 tys. wtórnych metabolitów grzybów, lecz tylko kilkanaście związków najczęściej wykrywanych w paszach stanowią przedmiot szczególnego zainteresowania naukowego.

Najczęściej notowanymi obiektami zainteresowań były: aflatoksyny, trichoteceny, ochratoksyny, fumonizyny i zearalenon. Pod względem toksykologicznym i ekonomicznym najważniejszych jest pięć mikotoksyn: aflatoksyna B1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol, zearalenon i fumonizyna B1. Powszechne występowanie mikotoksyn zarówno w okresie wzrostu roślin, jak i w okresie przechowywania produktów pochodzenia roślinnego sprawia, że żywienie zwierząt paszą zanieczyszczoną mykotoksynami jest praktycznie nieuniknione. Znajduje to bezpośrednie przełożenie na straty ekonomiczne hodowców związane z gorszym przyswajaniem i konwersją paszy, zwiększoną zachorowalnością, niższą wydajnością mleczną, wzrostem kosztów leczenia oraz wybrakowaniem zwierząt z dalszej hodowli bez pełnego wykorzystania ich potencjału genetycznego.

Skutki zdrowotne żywienia paszami zanieczyszczonymi mikotoksynami u przeżuwaczy

Spożycie paszy zanieczyszczonej mikotoksynami, bezpo...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy