Mikotoksyny – stałe zagrożenie w hodowli bydła mlecznego - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Mikotoksyny – stałe zagrożenie w hodowli bydła mlecznego

Streszczenie

Mikotoksyny stanowią aktualnie występujące zagrożenie w światowej hodowli zwierząt. Największe znaczenie ma zatrucie toksynami grzybów w hodowli trzody chlewnej i drobiu. W kraju u krów mlecznych często obserwowane jest zatrucie mikotoksynami grzybów rodzaju Fusarium. Najczęściej występuje u nich przewlekła postać mikotoksykozy z objawami ogólnego spadku odporności, zaburzeń płodności, spadku wydajności mlecznej oraz wzrostem komórek somatycznych w mleku. Na zatrucie mikotoksynami najbardziej wrażliwe są krowy w okresie przejściowym. 

Słowa kluczowe

deoksyniwalenol, zearalenol, aflatoksyny, endofity, krowy mleczne

Abstract

Mycotoxins are a current threat in breeding animal herds worldwide. The greatest threat is the poisoning with fungal toxins in swine and poultry farming. In Poland, poisoning with mycotoxins of fungi of the genus Fusarium is often observed in dairy cows. The most common chronic form of mycotoxicosis results in a general decrease in immunity, impaired fertility, decreased milk yield and the increase of somatic cells in the milk. Cows in the transitional period are most sensitive to mycotoxin poisoning. 

Keywords

DON, ZEA, dairy cows, anti-mycotoxin product

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2602 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.