Czy soczewica i fasola przyczyniają się do problemów z sercem u psów?

Aby zbadać związek między składnikami strączkowymi, zazwyczaj stosowanymi w bezzbożowych karmach dla psów (tj. soczewica, fasola, groch), a przypadkami kardiomiopatii rozstrzeniowej psów (DCM), badacze z U.G. przeprowadzili kontrolowane badanie kliniczne na 28 psach rasy Siberian husky.
Aby zbadać potencjalny związek między składnikami „pulsacyjnymi”, zazwyczaj stosowanymi w bezzbożowych karmach dla psów (tj. soczewica, fasola, groch) a przypadkami kardiomiopatii rozstrzeniowej (DCM) u psów, badacze przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie 28 psów rasy Siberian husky (jak mówi U of G rasa ta została wybrana, ponieważ husky nie są genetycznie zagrożone DCM, co oznacza, że wszelkie zmiany w zdrowiu ich serca odzwierciedlałyby dietę, a nie genetykę).
Każdy pies został przydzielony do diety zawierającej zero, 15, 30 lub 45 procent całych składników pulpy, czyli zielonego i żółtego grochu, fasoli pinto, ciecierzycy i soczewicy. Wszystkie diety miały taki sam poziom białka i tłuszczu oraz zawierały kurczaka jako źródło białka zwierzęcego. Dodatkowo, wszystkie stężenia składników pulpy odzwierciedlały aktualne formuły w komercyjnych karmach dla psów.
‒ Chcieliśmy utrzymać wszystkie aspekty diety na tym samym poziomie, z wyjątkiem ilości składników roślinnych, aby wszelkie zmiany, jakie zaobserwowaliśmy w funkcjonowaniu serca psów, mogły być przypisane różnym ilościom roślin strączkowych, a nie spożyciu składników odżywczych – mówi główny autor Pawanpreet Singh, doktorant nauk o zwierzętach na U of G.
Po badaniu trwającym 20 tygodni, psy karmione dietami zawierającymi do 45% kompletnych składników pulpy i bez zbóż nie wykazywały żadnych oznak problemów z sercem.
‒ Nasze dane sugerują, że włączenie składników strączkowych do karmy dla psów nie jest czynnikiem decydującym i podkreśla znaczenie właściwego zrozumienia składu odżywczego każdego z tych komponentów i zapewnienia, że karmy przekraczają minimalne wymagania odżywcze ‒ mówi główny autor, Kate Shoveller, PhD, BSc, profesor nauk biologicznych zwierząt w U of G’s Ontario Agricultural College i Champion Petfoods Chair in Canine and Feline Nutrition, Physiology, and Metabolism. ‒ Ostatecznie, nasiona roślin strączkowych są niezawodną alternatywą białkową w przemyśle spożywczym, a to badanie podkreśla ich bezpieczeństwo, nawet gdy są włączone w wysokich stężeniach ‒ dodaje.
Dodatkowo, skład ciała psów zmienił się o mniej niż 0,1% od linii podstawowej bez względu na to, na której diecie były, co sugeruje, że utrzymały one również beztłuszczową masę ciała, donosi U of G.
Wyniki badań zostały opublikowane w The Journal of Nutrition. Aby przeczytać więcej, kliknij tutaj.
Źródło: Are lentils, beans linked to canine heart problems? Researchers explore
Czytaj także: Zmiany w cennikach rejestracji leków weterynaryjnych
Komentarze
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2250 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie

Neonatologia #wterenie
W tym miesiącu skupiamy się na zdrowiu młodych osobników w terenie od momentu ich narodzin. Neonatologia to wyspecjalizowana gałąź medycyny, która koncentruje się na opiece i leczeniu noworodków, zwłaszcza tych urodzonych przedwcześnie, z niską masą urodzeniową lub schorzeniami wymagającymi szczególnej uwagi. Ostatecznym celem neonatologii jest poprawa zdrowia i dobrostanu tych osobników oraz zmniejszenie wskaźników zachorowalności […]

Kryteria wyboru dla zastosowania selektywnej terapii
Jak pokazano na ryc. 1, musimy mieć wiarygodne kryteria specyficzne dla stada i krowy, jeśli chcemy wdrożyć selektywne leczenie w stadach mlecznych. W rzeczywistości potrzebujemy kryteriów specyficznych dla stada, aby zidentyfikować stada zagrożone, tj. te, które mogą doświadczyć strat z powodu nicieni żołądkowo-jelitowych, oraz potrzebujemy kryteriów specyficznych dla krowy, aby odpowiednio wybrać krowy do leczenia, […]

Mycoplasma hyopneumoniae Cz. III – czynniki ryzyka, aklimatyzacja loszek
Streszczenie Mycoplasma hyopneumoniae występuje na całym świecie w intensywnej hodowli trzody chlewnej i powoduje zaburzenia w obrębie układu oddechowego spowodowane stanem zapalnym. Rozpoznawanie zakażenia Mycoplasma hyopneumoniae może opierać się na różnych podejściach: objawach klinicznych u chorujących zwierząt, obecności zmian w płucach (zarówno makroskopowych, jak i mikroskopowych), wykryciu odpowiedzi gospodarza w badaniach serologicznych (zarówno w surowicy, […]

Kolano jako wyzwanie diagnostyczne dla lekarza hipiatry
Streszczenie Poniższy artykuł jest podsumowaniem wyzwań spotykanych przy diagnostyce kulawizn u koni, pochodzących ze stawu kolanowego. Spotkać się z nimi mogą zarówno lekarze pracujący w klinikach, jak i praktycy terenowi. Anatomia i lokalizacja stawu kolanowego znacząco utrudnia proces diagnostyczny. W artykule opisana została szeroka gama aktualnie dostępnych możliwości diagnostycznych. Spośród opisanych metod obrazowania ultrasonografia oraz […]

Co w Prawie piszczy?
31.03.2023 r. Grypa ptaków W Dzienniku Ustaw z dnia 31 marca 2023 r. ukazało się Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2023 r. w sprawie wprowadzenia „Krajowego programu mającego na celu wykrycie zakażeń wirusami wywołującymi grypę ptaków (Avian influenza) u drobiu i dzikich ptaków” na 2023 r. (Dz.U., poz. 618). Omówienie: […]

Piękny jubileusz
W tym roku Polskie Stowarzyszenie ds. Mastitis obchodzi swój jubileusz. Z tej okazji dr n. wet. Michał Pochodyła oraz lek. wet. Tomasz Jankowiak pokusili się o podsumowanie 10-lecia tej organizacji. W tym roku Polskie Stowarzyszenie ds. Mastitis (PSDM), którego jesteście współzałożycielami, obchodzi piękny jubileusz 10-lecia istnienia. Co jest dla Was najważniejsze w realizacji misji Stowarzyszenia? […]

Nowości w ortopedii koni – konferencja hipiatryczna w Pawłowicach
W weekend 2-3 czerwca 2023 r. redakcja „Weterynarii w Terenie” odwiedziła Wrocław-Pawłowice, żeby sprawdzić co nowego słychać w ortopedii koni. Podczas wydarzenia można było zobaczyć nasz najnowszy numer Monografii Choroby Koni. Zajrzyjcie do naszej fotorelacji 🐎