Czy soczewica i fasola przyczyniają się do problemów z sercem u psów? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Czy soczewica i fasola przyczyniają się do problemów z sercem u psów?

soczewica
fot. istock
Aby zbadać związek między składnikami strączkowymi, zazwyczaj stosowanymi w bezzbożowych karmach dla psów (tj. soczewica, fasola, groch), a przypadkami kardiomiopatii rozstrzeniowej psów (DCM), badacze z U.G. przeprowadzili kontrolowane badanie kliniczne na 28 psach rasy Siberian husky.

Aby zbadać potencjalny związek między składnikami „pulsacyjnymi”, zazwyczaj stosowanymi w bezzbożowych karmach dla psów (tj. soczewica, fasola, groch) a przypadkami kardiomiopatii rozstrzeniowej (DCM) u psów, badacze przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie 28 psów rasy Siberian husky (jak mówi U of G rasa ta została wybrana, ponieważ husky nie są genetycznie zagrożone DCM, co oznacza, że wszelkie zmiany w zdrowiu ich serca odzwierciedlałyby dietę, a nie genetykę).

Każdy pies został przydzielony do diety zawierającej zero, 15, 30 lub 45 procent całych składników pulpy, czyli zielonego i żółtego grochu, fasoli pinto, ciecierzycy i soczewicy. Wszystkie diety miały taki sam poziom białka i tłuszczu oraz zawierały kurczaka jako źródło białka zwierzęcego. Dodatkowo, wszystkie stężenia składników pulpy odzwierciedlały aktualne formuły w komercyjnych karmach dla psów.

Chcieliśmy utrzymać wszystkie aspekty diety na tym samym poziomie, z wyjątkiem ilości składników roślinnych, aby wszelkie zmiany, jakie zaobserwowaliśmy w funkcjonowaniu serca psów, mogły być przypisane różnym ilościom roślin strączkowych, a nie spożyciu składników odżywczych – mówi główny autor Pawanpreet Singh, doktorant nauk o zwierzętach na U of G.

Po badaniu trwającym 20 tygodni, psy karmione dietami zawierającymi do 45% kompletnych składników pulpy i bez zbóż nie wykazywały żadnych oznak problemów z sercem.

Nasze dane sugerują, że włączenie składników strączkowych do karmy dla psów nie jest czynnikiem decydującym i podkreśla znaczenie właściwego zrozumienia składu odżywczego każdego z tych komponentów i zapewnienia, że karmy przekraczają minimalne wymagania odżywcze ‒ mówi główny autor, Kate Shoveller, PhD, BSc, profesor nauk biologicznych zwierząt w U of G’s Ontario Agricultural College i Champion Petfoods Chair in Canine and Feline Nutrition, Physiology, and Metabolism. ‒ Ostatecznie, nasiona roślin strączkowych są niezawodną alternatywą białkową w przemyśle spożywczym, a to badanie podkreśla ich bezpieczeństwo, nawet gdy są włączone w wysokich stężeniach ‒ dodaje.

Dodatkowo, skład ciała psów zmienił się o mniej niż 0,1% od linii podstawowej bez względu na to, na której diecie były, co sugeruje, że utrzymały one również beztłuszczową masę ciała, donosi U of G.

Wyniki badań zostały opublikowane w The Journal of Nutrition. Aby przeczytać więcej, kliknij tutaj.

Źródło: Are lentils, beans linked to canine heart problems? Researchers explore

Czytaj także: Zmiany w cennikach rejestracji leków weterynaryjnych

Znajdź swoją kategorię

2602 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.