Dietetyczne rozwiązania dla szczególnych potrzeb żywieniowych psów. Redukcja nadmiernej masy ciała
Patofizjologia, objawy i kluczowe elementy diagnostyki
Nadwaga i otyłość, czyli akumulacja nadmiernej tkanki tłuszczowej (podskórnej, jak i okołonarządowej), jest obserwowana powszechnie. Obserwujemy nadwagę i/lub otyłość u co trzeciego dorosłego psa, a u psów wchodzących w wiek dojrzały nawet u co drugiego. Niestety stan ten przyczynia się do nasilenia lub wtórnego wystąpienia niektórych chorób, utrudnia przeprowadzanie wielu zabiegów, a także może wpływać na dawkowanie i efektywność działania niektórych leków.
Kluczowym sposobem oceny stopnia otłuszczenia jest 9-stopniowa Skala Oceny Kondycji (z ang. Body Condition Score, BCS) opracowana przez Dorothy Laflamme i jej zespół przeszło 20 lat temu. System ten jest rekomendowany przez WSAVA i ogólnodostępny w ramach WSAVA Nutritional Toolkit (link na końcu artykułu). Jest on też narzędziem dokładnie opisanym w Wytycznych żywieniowych FEDIAF (dostępnych na stronie Polkarma.pl – link także na końcu artykułu). System jest dość precyzyjny i pozwala oszacować stopień nadwagi oraz poziom nadmiernego otłuszczenia. Nadmiar stwierdza się w opisie sylwetki powyżej 5/9 (uznawanej za prawidłową). Ponieważ skala BCS opiera się na subiektywnej ocenie badającego, zawsze wiąże się z błędem oceniającego. Dlatego rekomenduje się, aby lekarz polecał opiekunowi samodzielnie oceniać BCS co dwa tygodnie i sam oceniał BCS zwierzęcia na wizycie, dzieląc się z opiekunem swoimi spostrzeżeniami. To, jak szacować stopień otłuszczenia i poziom nadwagi, opisano w tab. 1 (pełna skala dostępna w Wytycznych żywieniowych FEDIAF).
W przypadku zwierząt uznanych za zdrowe, u których wykluczono obecność chorób współistniejących, a nadwaga nie przekracza w ocenie BCS wartości 6/9, sama redukcja dziennej porcji podstawowej na poziomie 15% oraz kontrola przekąsek mogą przynieść pożądane efekty ograniczenia przybierania na wadze, a nawet jej redukcji przy zwiększeniu codziennej aktywności wymuszonej. Niestety w przypadku kondycji ocenianej w skali BSC powyżej wartości 7/9 zalecana jest dokładna diagnostyka dodatkowa (wywiad żywieniowy, badania krwi, moczu i inne). Niewłaściwe jest również wprowadzenie ograniczenia dziennych porcji żywieniowych bez dodatkowych modyfikacji diety podstawowej. Stosowanie przez właściciela psa zredukowanych dziennych porcji karmy bytowej może prowadzić do wystąpienia niedożywienia i niedoborów substancji odżywczych, a po przełamaniu homeostazy bez możliwości kompensacji zaburzeń przez organizm – ujawnienia ich w postaci klinicznej.
Warto w rozmowie z opiekunem podkreślić perspektywę czasową, w jakiej zwierzę utyło. Często jest to kwestia wieloletnich zaniedbań, przekładających się na procesy adaptacji, a także codzienne rytuały i nawyki, których zmiana będzie trudna głównie dla opiekuna, a nie psa. Ważne też jest przedstawienie opiekunowi orientacyjnej masy ciała i sylwetki, do jakiej powinien dążyć, oraz ramy czasowe, w jakich, przestrzegając odpowiedniego poziomu redukcji podaży kalorii, do niej dotrze. Najłatwiej jest to przedstawić na wykresie, który właściciel może tworzyć regularnie, kontrolując postępy w odchudzaniu w specjalnej tabeli. Opiekun musi też być świadomy, że najnowsze badania wskazują na to, że po zakończeniu procesu odchudzania należy przestrzegać restrykcji kalorycznych jeszcze przez dwa lata, aby uniknąć efektu jo-jo.
Kluczowe założenia żywieniowe i wytyczne
Dieta redukcyjna powinna spełniać nie tylko podstawowe oczekiwania pokarmowe, ale także uzupełniać lub wręcz dożywiać organizm. Jest to bowiem istotne przeciwdziałanie wystąpieniu niedożywienia w trakcie odchudzania zwierzęcia. Kluczowym elementem diety redukcyjnej jest białko, którego poziom powinien zawierać się pomiędzy 25-50% suchej masy (s.m.) diety (10-20 g/100 kcal), przy podaży tłuszczu w zakresie: 5-15% s.m. (2-3,5 g/100 kcal). Aby zastymulować spalanie tłuszczów oraz zapobiec procesowi utraty masy mięśniowej podczas odchudzania, rekomenduje się minimalną niezbędną zawartość tłuszczu w diecie, przy przynajmniej dwukrotności minimalnych wartości rekomendowanych dla białka (przekraczających niezbędne minimum dla psa, czyli 4,5 g białka/100 kcal).
Pozostałą ilość energii, uzupełniającą do 100% rekomendowanej podaży energii w porcji, powinny stanowić węglowodany (strawne, skrobia oporna na trawienie oraz włókno nieraz stanowiące istotny odsetek). W zależności od uwzględnienia szczególnych potrzeb żywieniowych psa (np. współistniejąca cukrzyca), a w mniejszym stopniu – preferencji własnych właściciela, należy wspomnieć, że źródła węglowodanów powinny lub mogą cechować się np. niskim indeksem glikemicznym (IG). Natomiast w przypadku diet z wysoką zawartością błonnika (10-20%) należy zapewnić odpowiednio wyższy poziom białka o optymalnej strawności oraz uprzedzić opiekuna o zwiększonej objętości i częstości oddawanego kału. W takich sytuacjach może być także uzasadniona dodatkowa suplementacja wybranych aminokwasów i ich pochodnych (metionina, L-karnityna, HMB oraz tauryna).
Rekomendowany spadek nadmiernej masy ciała powinien zawierać się między 1-2% tygodniowo, gdyż wyższy wiąże się z utratą tzw. „masy mięśniowej ciała i narządów” („lean body mass”). Opiekun powinien przynajmniej raz na 2 tygodnie ważyć psa i oceniać jego sylwetkę na podstawie skali 9-stopniowej BCS, notując zmiany. Warto rozrysować krzywą chudnięcia i widełki między 1-2% tygodniowo, aby widzieć, czy zmiany masy ciała mieszczą się we wskazanym zakresie, czyli czy proces chudnięcia zachodzi prawidłowo. Zbyt szybka utrata masy ciała w wyniku głodzenia wiąże się z uszkodzeniem tkanki mięśniowej i narządowej, ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń endokrynologicznych oraz z niemożnością utrzymania osiągniętej redukcji, jak również większym ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo.
W przypadku diety redukcyjnej kluczowe jest prawidłowe wyliczenie zapotrzebowania pokarmowego na podstawie aktualnej masy ciała lub docelowej masy ciała. W pierwszym przypadku ilość jedzenia będzie malała co dwa tygodnie wraz z redukcją masy ciała. Z kolei wyliczając DER (dzienne zapotrzebowanie na energię) na docelową masę ciała, ilość jedzenia będzie stała i będzie opierała się na konkretnym poziomie zakładanej redukcji w tygodniu. Warto pamiętać, że 1 kg tłuszczu wymaga ok. 9000 kcal do spalenia, tak więc można precyzyjnie oszacować, o ile mniej energii można podać na co dzień, aby osiągnąć odpowiedni poziom deficytu energetycznego. Wyliczenia z obu wzorów mogą dać wyniki zbliżone, albo z odstępstwem nawet na poziomie 10-20%, dlatego należy co 2 tygodnie weryfikować dynamikę chudnięcia oraz, co kluczowe, dobrać dietę o odpowiednich proporcjach podaży energii ze składników odżywczych i odpowiednim poziomem mikroskładników. Sukcesem jest osiągnięcie redukcji przy zachowaniu uczucia sytości oraz optymalnym utrzymaniu czy wręcz odbudowie masy mięśniowej.
Ostatnie kilkanaście lat dynamicznego rozwoju nauki o dobrostanie pokazało, że ważne są też inne aspekty środowiskowe, jak: redukcja stresu (w tym także bólu), zwiększenie poczucia bezpieczeństwa poprzez powtarzalne przewidywalne rytuały oraz zwiększenie poziomu aktywności wymuszonej (nie tylko spontanicznej), nacechowanej elementami pracy (np. spacery z zadaniami typu węszenie, szukanie), podział porcji dziennej na większą liczbę posiłków, nawet 4-5, z czego dwa są do interaktywnego pobrania (np. wylizanie z zabawki typu kong czy wywęszenie z maty), pozwala obniżyć frustrację i łatwiej panować nad uczuciem sytości. Wszystkie te zabiegi mają na celu podnieść jakość życia psa i pomóc zarówno psu, jak i opiekunowi w radzeniu sobie z głodem i tym, że „pies na niego patrzy, bo jest głodny”.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2606 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
Indukcja i synchronizacja porodów u krów – co nowego?
Indukcja porodu polega na farmakologicznym wywołaniu czynności skurczowej macicy, najczęściej wtedy, gdy planowany termin porodu się opóźnia lub zamierzamy zsynchronizować porody grupy krów. Wywoływanie porodu ma na celu sprowokowanie wyparcia płodu przez drogi rodne siłami natury. Niekiedy przeprowadzana jest preindukcja, czyli przyśpieszenie fazy rozwierania kanału szyjki macicznej, kiedy płód nie wykazuje oznak życia. Przez preindukcję […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Choroby układu oddechowego świń są ważnym problemem zdrowotnym i – w konsekwencji – ekonomicznym w chowie świń. Przyczyny wysunięcia się tej grupy chorób na czoło problemów zdrowotnych to, przede wszystkim, mająca miejsce w Europie około 30 lat temu zmiana systemu chowu świń z drobnotowarowego na średnio- i wielkotowarowy oraz potęgujący się z roku na roku […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Problemy stomatologiczne i wynikające z ich obecności przeszkody w prawidłowym użytkowaniu koni są jedną z częstszych przyczyn interwencji lekarzy weterynarii specjalizujących się w tej dziedzinie. Dowiedziono, że po diagnostyce kulawizn, szczepieniach, diagnostyce i leczeniu chorób układu rozrodczego, badanie przed kupnem/sprzedażą zajmuje najwięcej czasu praktykującym lekarzom weterynarii (1). Ewolucyjna droga od żyjącego we wczesnym Eocenie Hyracotherium […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]