Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. II - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. II

Streszczenie

Druga część artykułu jest poświęcona szkodliwości wybranych artykułów spożywczych dla zwierząt towarzyszących. Zarówno winogrona, rodzynki, jak i orzechy makadamia są produktami, które mogą być bezpiecznie spożywane przez ludzi, lecz mogą być toksyczne dla zwierząt. Mimo że mechanizm działania toksycznego pozostaje wciąż nieznany, dostępne są liczne doniesienia wskazujące na szkodliwość tych produktów dla zwierząt. Z kolei etanol jest substancją, która w większych ilościach wywołuje zatrucie także u ludzi. U psów najniższa śmiertelna dawka etanolu wynosi 5,5 g/kg m.c. (5,5 ml/kg 100-proc. etanolu).

Słowa kluczowe

zwierzęta domowe, produkty spożywcze, zatrucie

Abstract

The second part of the article discusses the harmful effects of selected food products for companion animals. Products such as grapes, raisins and macadamia nuts that are suitable for human consumption can be toxic to companion animals. Although the mechanism of toxicity is still unknown, there are numerous reports indicating that these products are harmful to animals. In turn, ethanol is a substance that can also cause intoxication in humans if large quantities are ingested. In dogs, the lowest lethal dose of ethanol is 5.5 g/kg (5.5 ml/kg 100% ethanol).

Keywords

pets, food products, poisoning

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.