,,Dieta może odgrywać kluczową rolę we wspieraniu leczenia przewlekłych chorób, a w niektórych przypadkach nawet zmniejszać potrzebę farmakoterapii” – rozmowa z mgr Cholewiak-Góralczyk

mgr Agnieszka Cholewiak-Góralczyk - dietetyk, zoodietetyk, technik weterynarii, behawiorysta. Specjalistka w dziedzinie żywienia psów i kotów z wieloletnim doświadczeniem w opracowywaniu spersonalizowanych planów żywieniowych zarówno w ramach diety BARF, jak i diety gotowanej oraz na bazie karm komercyjnych. Autorka czterech publikacji książkowych dotyczących żywienia zwierząt oraz licznych artykułów zamieszczanych w prasie branżowej i skierowanych do opiekunów zwierząt. Założycielka fundacji „Surowe Kotki i Psy”, która promuje zdrowe żywienie psów i kotów. Posiada także certyfikat behawiorysty zwierząt uzyskany w ramach kursu COAPE. Jest specjalistką w zakresie nie tylko żywienia zwierząt ale i behawioryzmu, co pozwala jej łączyć podejście dietetyczne z głębokim zrozumieniem zachowań zwierząt.
Jakie badania są kluczowe przy ustalaniu odpowiedniej diety dla pacjentów weterynaryjnych?
Dietetyk – czy to ludzki, czy też zwierzęcy musi wiedzieć dla kogo ustala dietę, jakie wykluczenia będzie musiała mieć ta dieta, na co zwrócić większą uwagę. Bez określenia stanu zdrowia nie będzie to możliwe. Optymalna sytuacja to zwierzę, które diagnozę już ma, jest prowadzone przez lekarza i dieta jest tu elementem całego procesu. Jednak sytuacje są różne i rozsądnym rozwiązaniem jest, aby pacjent dostarczył aktualne badania krwi i moczu, a także historię choroby. Kluczowy element to także wywiad z pacjentem dzięki, któremu można wychwycić nieprawidłowości i zasugerować kontakt ze specjalistą, aby mieć pewność, że zwierzę otrzymuje [...]