Nowe badanie psów karmionych surowymi dietami - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Nowe badanie psów karmionych surowymi dietami

surowo
fot. istock
Diety surowe dla psów stały się w ostatnich latach popularne, ale ich wpływ na zdrowie nadal wywołuje dyskusje wśród lekarzy weterynarii, opiekunów zwierząt i komercyjnych producentów żywności. Nowo opublikowane badania wykazały, że u brytyjskich psów żywiących się surowym mięsem występuje wyższe, niż u psów karmionych dietą niesurową, ryzyko wykrycia w ich kale bakterii Salmonella i opornej na środki przeciwdrobnoustrojowe Escherichia coli.

Wyniki badań zostały opublikowane w lutym br. w Journal of Small Animal Practice (JSAP), miesięczniku naukowym wydawanym przez British Small Animal Veterinary Association (BSAVA). W pracy badano występowanie patogenu jelitowego Salmonella i AMR (opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe) E. coli w kale psów karmionych dietami surowymi i niesurowymi w Wielkiej Brytanii. Starano się również określić czynniki ryzyka obecności tych bakterii.

Łącznie pobrano 190 próbek kału od psów w 140 gospodarstwach domowych (114 próbek od psów karmionych surowo i 76 od psów karmionych niesurowo). Gatunki Salmonella wykryto w 4% próbek (wszystkie karmione surowo), a AMR E. coli wykryto u 40% psów (62% psów karmionych surowo).

Analiza statystyczna potwierdziła, że stanowiło to znacząco wyższą częstość występowania AMR E. coli, w tym oporności wielolekowej i oporności na cefalosporyny trzeciej generacji, oraz gatunków Salmonella u psów karmionych surowo w porównaniu z dietami bez surowego mięsa.

Autorzy konkludują, że należy wdrożyć strategie mające na celu zwiększenie świadomości ryzyka związanego z podawaniem psom surowych diet mięsnych, aby zmniejszyć wszelkie potencjalne ryzyko dla właścicieli, ich rodzin i ich zwierząt.

Nicola Di Girolamo, redaktor JSAP mówi ‒ W tym badaniu zaobserwowano związek między dietami z surowego mięsa u psów a przenoszeniem w kale potencjalnie niebezpiecznych bakterii jelitowych. Czytelnicy powinni pamiętać, że badania przekrojowe, takie jak to, stanowią podstawę dla dodatkowych badań, bardziej odpowiednich do udowodnienia przyczynowości.

Autor, Vanessa Schmidt, dodaje ‒ To badanie przedstawia dowody na zwiększone ryzyko występowania patogenów, w tym tych związanych z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe, w kale psów żywionych dietą surową w porównaniu z dietami niesurowymi. Mamy nadzieję, że te informacje mogą pomóc lekarzom weterynarii przy doradzaniu klientom w sprawie diety ich psów.

Projekt, finansowany z grantu BSAVA PetSavers 40th Anniversary student research, został przeprowadzony przez Ellyn Groat pod nadzorem dr Vanessy Schmidt na Uniwersytecie w Liverpoolu.

Całe badanie dostępne pod linkiem https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jsap.13488.

Źródło: Study shows higher risk of Salmonella and antimicrobial-resistant Escherichia coli faecal carriage in dogs fed raw meat diets

Czytaj także: Nowe materiały na temat żywienia na stronie WSAVA

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.