Monografia „Rola składników odżywczych w dietoterapii 2025”

Szanowni Państwo!
Jest mi niezmiernie miło po raz kolejny przekazać w Państwa ręce dodatek specjalny „Weterynarii w Praktyce”. Tematem bieżącego wydania jest szczegółowe omówienie roli wybranych składników odżywczych oraz substancji biologicznie czynnych w dietoterapii i dietoprofilaktyce chorób
psów i kotów.
Autorzy, opierając się zarówno na najnowszych wynikach badań, jak i na własnym doświadczeniu klinicznym, przygotowali artykuły przedstawiające mechanizmy działania poszczególnych substancji, a także podkreślające praktyczne aspekty ich zastosowania. Dobór tematów został dokonany tak, aby możliwe było jak najszersze wykorzystanie zawartych w nich informacji w codziennej praktyce klinicznej. W gronie Autorówtego wydania znaleźli się specjaliści, którzy dzielą się swoją wiedzą, opartą na dowodach naukowych.
W codziennej praktyce niezwykle istotne jest usystematyzowanie wiedzy dotyczącej żywienia psów i kotów. Dlatego w tym wydaniu artykuły zostały skonstruowane w taki sposób, aby każdy składnik odżywczy został omówiony pod kątem jego znaczenia i możliwości wykorzystania w szeroko rozumianej terapii żywieniowej. Na łamach dodatku znajdą Państwoopracowania dotyczące roli białka i aminokwasów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin, a także probiotyków oraz włókna pokarmowego.
Jestem przekonany, że niniejsze wydanie nie tylko odpowie na liczne pytania związane z żywieniem zwierząt, ale również stanie się inspiracją do dalszych poszukiwań i pogłębiania wiedzy w tym obszarze.
Jacek Wilczak
W czasopiśmie przeczytasz:
Postbiotyki, nutraceutyki, personalizacja – dokąd zmierza suplementacja zwierząt towarzyszących? – rozmowa z dr. inż. Jackiem Wilczakiem
Rola diety i związków biologicznie czynnych w regulacji procesów poznawczych
Jacek Wilczak
Probiotyki i postbiotyki – mechanizm działania i możliwości aplikacyjne
Jacek Wilczak
Zastosowanie kwasów tłuszczowych w dietoterapii u psów i kotów
Agnieszka Kurosad
Aminokwasy w żywieniu i dietoterapii u psów
Michał Jank
Znaczenie witamin w dietoterapii psów i kotów
Olga Lasek, Justyna Barć
Prebiotyki – charakterystyka i ich wpływ na utrzymanie stanu zdrowia psów i kotów
Wioletta Biel
Rola i znaczenie składników mineralnych i pierwiastków śladowych w żywieniu psów i kotów – perspektywa kliniczna
Sybilla Berwid-Wójtowicz
Zakazy w żywieniu zwierząt – sprawdź regulacje prawne
Anna Słowińska
Dołącz do grona prenumeratorów „Weterynarii w Praktyce” i otrzymuj papierową wersję czasopisma
Zostań naszym subskrybentem, by móc czytać wszystkie artykuły „Weterynarii w Praktyce” na VETkompleksowo.pl
Obserwuj nasze social media i nie przegap żadnej nowości
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z branżą!
POSTĘPOWANIA
w weterynarii




