Dobre praktyki w wyborze i stosowaniu iniekcyjnych leków przeciwbakteryjnych u bydła
Technika iniekcji (s.c., i.m., i.v.)
Przygotowanie do iniekcji
Wybierając zwierzę, które będzie poddane leczeniu, należy z maksymalną dokładnością ocenić jego masę w celu dokładnego dopasowania dawki podawanego preparatu i nabrać odpowiednią ilość leku do wcześniej przygotowanej strzykawki.Aby utrzymać sterylność leku, nie należy do nabierania leku do strzykawki stosować używanych igieł.Odpowiednie poskromienie zwierzęcia jest niezwykle ważne. Można w tym celu poprosić o pomoc hodowcę lub pracownika fermy.Należy wybrać miejsce iniekcji. Większość lekarzy preferuje szyję, aczkolwiek w niektórych przypadkach stosuje się do iniekcji podskórnych fałd skóry w okolicach nasady ogona i guza kulszowego. UWAGA – Warto zapoznać się z ulotkami leków, gdyż niektóre preparaty wymagają konkretnych miejsc podania.
Iniekcja
Wybór odpowiedniej drogi podania wynika z ChPLW. Najczęściej leki przeciwbakteryjne stosuje się s.c. (podskórnie) i i.m. (domięśniowo), aczkolwiek w szczególnych przypadkach podanie dożylne (i.v.) (pod warunkiem dopuszczenia tej drogi podania w ChPLW) pozwala osiągnąć u leczonych zwierząt wysokie stężenie substancji czynnej w krwiobiegu w bardzo krótkim czasie.
Iniekcja podskórna: s.c.
Preferuje się iniekcje w obrębie szyi. Najlepiej iniekcję zrobić w części grzbietowej szyi, w sąsiedztwie łopatki.Technika: Należy odciągnąć skórę dwoma palcami i wbić igłę w fałd skóry, który utworzył się pod palcami. Należy zwrócić szczególną uwagę na głębokość wprowadzenia igły, aby nie wykłuć igły na zewnątrz po drugiej stronie fałdu. Należy również zachować ostrożność w celu uniknięcia samoiniekcji.
Następnie możemy podać przygotowaną w strzykawce dawkę leku. Usuwamy igłę i strzykawkę.
Iniekcja domięśniowa: i.m.
Aby uniknąć negatywnego wpływu iniekcji na jakość mięsa, do podań domięśniowych preferuje się szyję. Iniekcja powinna być wykonana w grzbietowej mięśniowej części karku, aby nie uszkodzić podczas iniekcji żyły i tętnicy szyjnej.Technik...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!