Aminokwasy w żywieniu i dietoterapii u psów

Aminokwasy obecne w krążeniu zwierząt pochodzą z trzech źródeł: pokarmu, degradacji białka endogennego oraz syntezy de novo. Te dostarczane z pożywieniem mogą pełnić różnorodne funkcje w organizmie – wchodzą w skład nowych białek, służą do wytwarzania aminokwasów endogennych i cząsteczek sygnałowych, takich jak hormony oraz neurotransmitery, a także mogą stanowić źródło energii wykorzystywanej do wytwarzania glikogenu i tłuszczu. Większość białek zbudowana jest z 22 aminokwasów alfa z grupami karboksylowymi alfa (wyjątek stanowi prolina) (6). Spośród nich dziesięć klasyfikowanych jest jako aminokwasy egzogenne (niezbędne w diecie), ponieważ ich endogenna produkcja jest niewystarczająca i konieczne jest dostarczanie ich wraz z pokarmem (tab. 1). Pozostałe aminokwasy produkowane są przez organizm w wystarczających ilościach w formie izomerów L, gdyż wyłącznie te formy są wbudowywane w białka.
Ogólna klasyfikacja aminokwasów
Aminokwasy różnią się między sobą strukturą chemiczną, budową łańcucha bocznego oraz ogólnymi właściwościami chemicznymi. To właśnie budowa chemiczna, a w szczególności to, czy łańcuch boczny aminokwasu zawiera reszty hydrofobowe, polarne czy neutralne, decyduje o ich funkcji. Na podstawie tych właściwości stworzono także różne systemy ich klasyfikacji:
- aminokwasy alifatyczne: glicyna, alanina, walina, leucyna oraz izoleucyna,
- aminokwasy siarkowe: cysteina i metionina,
- iminokwasy: prolina (bywa uznawana [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
POSTĘPOWANIA
w weterynarii




